Nieuws


Zorgverzekeraar weer op de vingers getikt vanwege te beperkte uitleg ‘stand van de wetenschap en praktijk’. - dinsdag 3 oktober 2017

Het ging in deze zaak om een patiënte met de ziekte van Lyme, die in Nederland uitbehandeld was. Haar huisarts had haar doorverwezen naar een arts in Duitsland die hierin gespecialiseerd was, maar de zorgverzekeraar Univé weigerde de behandeling te vergoeden.  

Het Hof oordeelde op 25 juli 2017 dat voor het begrip uit de polisvoorwaarden ‘stand van de wetenschap en de praktijk’ naar de internationale stand van de wetenschap en praktijk moet worden gekeken en niet alleen naar de Nederlandse.

Daarnaast kende het Hof meer gewicht toe aan het oordeel van de behandelend arts, dan aan het oordeel van de medisch adviseur van de verzekeringsmaatschappij, omdat de behandelend arts de betrokkene zelf had gezien en onderzocht, diverse testen bij betrokkene had uitgevoerd of laten uitvoeren, deze arts de klachten van betrokkene in persoonlijke consulten had besproken en deze daarom persoonlijk had kunnen registreren en interpreteren.

In een eerdere uitspraak van de Geschillencommissie Zorgverzekeringen d.d. 7 juli 2016, waarin ik de patiënte/verzekerde bijstond, werd al in zelfde zin geoordeeld (zie de Nieuwsberichten op deze website van 3 augustus 2016 en 7 september 2016). De Geschillencommissie Zorgverzekeringen legde in die uitspraak het advies van Zorginstituut Nederland naast zich neer, omdat niet vaststond dat het Zorginstituut had getoetst aan de internationale stand van de wetenschap en de praktijk. Het Zorginstituut had namelijk alleen maar gekeken naar wetenschappelijke publicaties die in het Nederlands en het Engels waren verschenen, terwijl namens de patiënt was aangevoerd dat er ook diverse zeer relevante Duitse en Franstalige publicaties waren. Bovendien oordeelde de Geschillencommissie Zorgverzekeringen dat namens de patiënt aannemelijk was gemaakt dat deze behandeling (Pure Tumescente liposuctie) voor haar de enige effectieve methode is.


Terug naar de vorige pagina >