Nieuws


Levenslange controles kinderen met ernstig hersenletsel cruciaal - vrijdag 7 april 2017

Door meer aandacht te besteden aan traumatisch hersenletsel (THL) kunnen problemen sneller worden gesignaleerd. Een behandeling kan daardoor in een eerder stadium in gang worden gezet. Na traumatisch hersenletsel lopen kinderen namelijk een verhoogd risico op cognitieve problemen of gedragsproblematiek op latere leeftijd.

‘Er is onvoldoende aandacht voor de gevolgen van hersenletsel bij kinderen,’ aldus promovendus Marsh Königs. ‘Langetermijnproblemen met het cognitief functioneren zijn groter bij kinderen.’ Zowel kinderen als volwassenen hebben een lager IQ gedurende de beginfase van het herstel, maar kinderen hebben er meer en langduriger last van. Beschadigingen in het complexe netwerk van verbindingen in de hersenen leiden overigens tot de meeste problemen bij kinderen. Denk aan een leerachterstand, concentratieproblemen en verwerkingsstoornissen. MRI-scans merken complexe beschadigingen niet op, daarom zouden beeldvormende technieken moeten worden doorontwikkeld.

De rijping van het brein, die normaal gesproken zich pas na het 30e levensjaar ontwikkelt, kan door THL worden ontregeld. Artsen ontdekken daardoor vaak pas laat welke schade hersenen hebben geleden. Königs meent dan ook dat langdurige of zelfs levenslange controles bij kinderen met ernstig hersenletsel cruciaal zijn.

Bron: www.asp-advocaten.nl


Terug naar de vorige pagina >